Nie je müsli ako müsli

Ovsené vločky sú známe svojím vysokým podielom vlákniny. Okrem toho obsahujú bielkoviny, minerálne látky (železo, horčík, zinok, selén) a z vitamínov E či vitamíny skupiny B. Osobní tréneri ich odporúčajú konzumovať na raňajky či na desiatu. Jesť ich neskôr už nie je ideálne. Zachutili aj podnikateľke Miroslave Števkovej, ktorá sa zhrozila, keď zistila, čo pečené ovsené vločky, ktoré bežne dostať kúpiť v obchode, obsahujú. Začala si radšej vyrábať svoje.

„Ovsené vločky sú zdravé, ja ich tiež milujem, ale je dôležité si uvedomiť, ako sú spracované,“ povedala pre Pravda.sk. Dôležité je v prvom rade ich skladovanie. Podľa Števkovej je najlepšie naložiť ich do uzavretej sklenenej nádoby s vekom a vložiť do chladničky. (Reč je o surových vločkách). V opačnom prípade sa začína proces plesnenia. Ak takéto vločky zjeme, dostaneme do tela plesne, ktoré môžu následne spôsobovať ďalšie, či už žalúdočné alebo črevné problémy. Alternatívou je tepelné spracovanie – aj varením či pečením sa proces plesnenia zastaví. Vynikajúce je pečené musli či ovsená kaša, ktorú docielime varením.

Surové ovsené vločky by sa mali skladovať v chladničke, v uzavretej nádobe.
Surové ovsené vločky by sa mali skladovať v chladničke, v uzavretej nádobe.
Autor: SHUTTERSTOCK

„Konečne nastal čas, kedy si ľudia do supermarketu berú aj okuliare a čítajú, čo im táto doba prináša,“ hovorí Števková a naráža na obsah pečeného müsli z obchodu. V snahe kúpiť si „zdravé“ pečené müsli, môžeme totiž spraviť pravý opak. Zistíme to hneď, ako si prečítame, čo obsahuje. Ovsených vločiek možno len 40 percent a zvyšok tvoria cukry, fruktóza, dextróza, rôzne éčka, pšeničná a kukuričná múka… Takže namiesto „zdravia“ si kupujeme obyčajnú sladkosť. Števková navrhuje: „Choďte do menších obchodov a poraďte sa s predavačkou, alebo si radšej ovsené vločky upečte či uvarte doma.“

Vločiek na trhu je v dnešnej dobe požehnane. Máme na výber. Okrem zdravých ovsených vločiek máme k dispozícii ešte špaldové, pšeničné, ražné či ryžové. Vhodné je ich striedať.

Keďže mužské a ženské telo funguje inak, má iné nutričné potreby, Števková vytvorila špeciálne dva druhy müsli, ktorých zloženie rešpektuje mužský a ženský princíp. Stopové prvky, ktoré potrebujú ženy, sa podľa jej informácií nachádzajú v brusniciach, hrozienkach, mandliach a vo vlašských orechoch. Čo sa týka mužov, tí by zas mali preferovať tekvicové semienka, goji (kustovnica čínska, inak vhodná tiež na potenciu) a sezam.

Ovsená kaša s orechami, mandľami a hrozienkami. Zdravé raňajky.
Ovsená kaša s orechami, mandľami a hrozienkami. Zdravé raňajky.
Autor: SHUTTERSTOCK

Aby bolo pečené müsli zdravé, malo by byť sladené výhradne medom od včelára a pečené na ghee. Ghee je zredukované maslo, ktoré vznikne pomalým privedením kravského masla k varu a odstránením všetkých nečistôt. Pochádza z Južnej Ázie a je považované za jedno z hlavných pokrmov ajurvédy. Často sa používa v indickej kuchyni na varenie, natieranie či pečenie. Jeho výhodou je, že je zbavené mliečnych prímesí, a preto vhodné aj pre alergikov. Navyše má veľký počet antioxidantov a vitamínov, ktoré sú pre telo prirodzene spracovateľné.

Každého, kto sa rozhodol upiecť si doma svoje vlastné müsli, Števková upozorňuje, že sa mu bude možno spočiatku zdať málo sladké. Práve preto, že organizmus je nastavený na sladkosť, ktorú doteraz poznal z obchodu. Neskôr to však bude naopak a presladené müsli telo začne odmietať.

Ako upiecť vlastné müsli
(recept Miroslavy Števkovej): Kúpte si kvalitné ovsené vločky, najlepšie z bioobchodu. Môžete ich zmiešať – špaldové, ovsené, aramantové, ryžové vločky… Upečte ich na spomínanom ghee, ktoré tiež dostať v bioobchodoch. Pridajte med a dajte ich na desať minút piecť do rúry. Premiešajte, aby sa vám masa pekne spojila a dajte vychladnúť. Až potom pridávajte sušené ovocie a orechy.

Certifikáty

biologica bio-siegel eu-bio-logo produkt ekologickeho zemedelstvi fairtrade

Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga

TOPlist