Brusnice: Drobný zázrak pre vaše močové cesty

Malé červené bobuľky iste dobre poznáte, a nielen v tradičnej sviečkovici či s vyprážaným camembertom! Brusnice sú jednotkou v boji proti zápalom. Ak vás teda trápia zapálené močové cesty a bolestivé močenie, niet lepšieho prírodného lieku ako sú práve brusnice.

Bobuľky naplnené vitamínom C
Indiáni používali brusnicové obklady na rozličné zranenia ako účinný prostriedok proti otrave krvi, jedávali ich spolu so sušeným mäsom a tajomstvá liečivých brusníc predali ďalej prisťahovalcom z Európy. A hoci brusnice nadobudli skôr charakter ovocia typického pre slávnostný obed, ich liečivé účinky sú také markantné, že odborníci odporúčajú zaradiť tieto zázračné plody do nášho jedálnička aj mimo sviatkov.

Brusnice sú totiž bohatým zdrojom vitamínov C a K a spolu s obsiahnutými polyfenolmi fungujú ako efektívny antioxidant. Obsahujú tiež kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík. Vďaka takémuto zloženiu si brusnice našli uplatnenie nielen v medicíne, ale i kozmetickom priemysle. Keďže obsahujú omega 3 mastné kyseliny, podieľajú sa na rekonštrukcii bunkovej membrány, a preto sa výťažky z nich hodne využívajú pri výrobe krémov, sér a toník.

Výborne účinkujú aj proti hnačke, skleróze, bolestivej menštruácii,  zubnému kazu a vďaka vysokému obsahu vitamínu C aj proti chrípke. Navyše súčasné štúdie poukazujú aj na ich antikarcinogénny účinok.


Na močové cesty to najlepšie
A tu sa dostávame k tomu najznámejšiemu a najvýraznejšiemu liečivému účinku brusníc. Vedci zistili, že molekuly brusníc dokážu pokryť povrch niektorých orgánov a vytvoriť tak akýsi ochranný štít pred infekciami močového ústrojenstva. Od tridsiatych rokov, kedy sa v Spojených štátoch začalo s výskumom účinkov brusníc, odhalili mnohé štúdie, že práve brusnice sú najlepšou prevenciou pred ochoreniami močového mechúra a ľadvín, keďže nedovoľujú baktériám preniknúť a usadzovať sa na močovom mechúre. Zaberajú dokonca aj pri nepríjemnom úniku moču.

Ak trpíte častými zápalmi močových ciest tak ako približne štyridsať percent žien, pochutnávajte si na brusniciach pravidelne. Pozor však na líniu – sladené  brusnicové džúsy obsahujú veľa cukru.

Certifikáty

biologica bio-siegel eu-bio-logo produkt ekologickeho zemedelstvi fairtrade

Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga

TOPlist