Cvikla a jej účinky

Cvikla je jedna super-výživná a očistná zeleninka. Používa sa hlavne na detoxikáciu, ale aj na liečenie nasledovných problémov: anémia, vyčerpanie, problémy s močovým mechúrom, problémy s menštruačným cyklom, rakovina, ochorenia srdca, obličiek a očí, kŕčové žily, artritída. Okrem toho má silné antioxidačné a protizápalové účinky a spomaľuje rast tumorov.

Detoxikuje pečeň, obličky a lymfatický systém

Farbivo betaín z cvikle podporuje funkciu pečeňových buniek, ochraňuje pečeň a žlčovody a podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Pomáha pri spracovaní tukov, čím zamedzuje hromadeniu tukov v pečeni. Ztukovatelá pečeň nedokáže pracovať tak, ako by mala. Špeciálna vláknina z cvikle podporuje v pečeni produkciu detoxikujúcich enzýmov (SOD, katalázu, glutatión). Zlepšuje aj cirkuláciu lymfy, čo podporuje celkovú detoxikáciu organizmu.

Rozpúšťa usadeniny vápnika

V nevarenej cvikle máme surovú kyselinu šťaveľovú, ktorá je známa ako dobré rozpúšťadlo anorganického vápnika, ktorý sa v tele môže hromadiť vo forme usadenín. Predpokladá sa, že tieto usadeniny sa priamo podieľajú na mnohých chronických ochoreniach (ktoré cvikla lieči), sú to: artritída, ochorenia srdca,  rakovina, obličkové kamene, očné choroby, kŕčové žily, arterioskleróza.

Preto sa pri pití surovej cviklovej šťavy môže vyskytnúť silná detoxikačná kríza. Keď sa totiž rozpúšťajú usadeniny vápnika v tele, do obehu sa dostávajú zo svojich “skrýš” – usadenín ťažké kovy, odpadové látky a vírusy. Z toho dôvodu sa odporúča piť malé množstvá surovej šťavy rozriedenej mrkvovou šťavou a dávky zvyšovať postupne.

Prevencia aj liečba rakoviny

Jedna z obrovských výhod cviklovej šťavy je, že má preventívne účinky proti rakovine. Farbivá betacyaníny pomáhajú zabraňovať vzniku rakovinových tumorov a tiež detoxikujú telo od všetkých toxínov.  Ako sa preukázalo v štúdiách na ľudských rakovinových bunkách, farbivo betanín z cvikle znižuje rast rakovinných buniek cez niekoľko mechanizmov, vrátane brzdenia pro-zápalových enzýmov. Silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti ju predurčujú na podpornú liečbu mnohých typov rakoviny.

Ďalšie protirakovinové pôsobenie cvikle je známe ako Ferencziho efekt, nazvaný podľa svojho objaviteľa, ktorý zistil, že flavonoidy z cvikle majú schopnosť zvýšiť príjem kyslíka do buniek a udržovať hladinu vitamínu C – ďalšej dôležitej protirakovinovej živiny.

Ako použiť cviklu

Ak chcete využiť všetky liečebné vlastnosti cvikly, najlepšia je surová alebo ako šťava. Tepelná úprava by mala byť šetrná, ako napríklad na pare do 15 min., lebo s teplom sa strácajú dôležité živiny. Ak niekto nemá rád varenú cviklu, myslím, že surová mu bude chutiť, lebo je to úplne iná chuť. Je krásne chrumkavá a sladká.

Mimo liečebného použitia vo forme surovej šťavy, je cvikla chutnou surovinou a môžte si z nej pripraviť lahodné pokrmy. Najlepšia kombinácia je na tenké plátky nakrájaná surová cvikla, nejaké zelené listy – šalát, rukola či špenát, čerstvý kozí syr (a čo tak grilovaný..) a vlašské orechy. To sa dá použiť vo verzii šalátu, alebo ako náplň do bagety. Spolu to neskutočne pasuje. Ďalší obľúbený recept je sladký šalát z nastrúhanej cvikle a mrkvy ochutený medom, hrozienkami, vlašskými orechami a citrónovou šťavou. Varená sa používa napríklad aj do racio šalátu, alebo do boršču. Výživné látky sa vraj pri tepelnej úprave lepšie zachovajú, keď si neošúpanú umytú cviklu celú obalíme do alobalu a tak upečieme v trúbe.

Listy cvikly obsahujú veľmi veľa živín a môžu sa použiť do šalátu, takže je škoda ich vyhadzovať. Môžu sa aj odšťaviť spolu s koreňom. Cvikla a jej listy sú výborným zdrojom vápnika (dobre vstrebateľného), železa, vitamínu C a A, kyseliny listovej, mangánu, draslíku a betaínu.

Certifikáty

biologica bio-siegel eu-bio-logo produkt ekologickeho zemedelstvi fairtrade

Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga

TOPlist