Rakytník má desaťkrát viac vitamínu C ako pomaranč

Ovocnú šťavu z rakytníka rešetliakovitého ako zmes troch rozličných látok – oleja, vody a dužiny opísal už švajčiarsky botanik a lekár Johannes Bauhin v 16. storočí. Dnes ich všetky využívame.

Rakytník rešetliakovitý je pichľavý, zeleno-strieborný ker a za jeho domov sa považuje mongolská step. Dnes rastie kdekoľvek. V Číne, Nepále, Indii, aj v Európe. Ide o veľmi nenáročnú rastlinu posiatu oranžovými bobuľami. Aby z neho niečo bolo, potrebuje len veľmi veľa svetla a trochu pôdy.

Aké má rakytník účinky? Jeho plody majú vysoký obsah vitamínu C. Aj preň sa nazýva ako citrónovník severu. Údajne totiž všetky citrusové plody ako grapefruit, citrón či pomaranč schová do vrecka. Pretože obsahuje až desaťkrát viac vitamínu C! Už jedna jeho oranžová bobuľka pokryje potrebu tohto vitamínu na celý deň. Vitamín C, ako je už známe, zvyšuje imunitu, pomáha pri vyliečení z chrípky, ale tiež zvyšuje výkonnosť. Tieto bobuľky možno konzumovať ako ovocie.

S obľubou užívajú rakytníkové tabletky ľudia, ktorých prekvapí napríklad jarná únava. Rakytník ďalej obsahuje vitamíny A, K, flavonoidy, karotenoidy, karotény, kyselinu listovú, provitamín D, triesloviny, minerálne soli a nenasýtené mastné kyseliny.

Zdravý a mimoriadne účinný je aj olej z dužiny plodov. Ten zas pomáha pokožke, keď je podráždená či zapálená. Olej možno aj piť, je výborný antioxidant a kožu chráni aj pred slnkom. Účinný je aj v boji proti jazvám, ľahšie sa s ním hoja a ťažšie sa prehlbujú. Olej obsahuje vitamín E, vďaka ktorému pokožka pomalšie starne. Rakytníkový olej má čo povedať aj deťom. S obľubou sa v ostatnom čase mieša do detských kozmetických a liečivých prípravkov.

Zdravé v prípade rakytníku sú aj semená s obsahom omega-3 mastných kyselín. Olej z nich sa vníma ako prevencia srdcovo-cievnych a obehových chorôb.

Zaujímavosť o rakytníku
V stredoveku sa rakytníkové konáriky používali ako ochrana pred démonmi a zlými čarami.

Certifikáty

biologica bio-siegel eu-bio-logo produkt ekologickeho zemedelstvi fairtrade

Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga

TOPlist