Prekyslený organizmus: Varovný signál mnohých ochorení!

Zlé stravovacie návyky sú príčinou mnohých problémov. Prvým signálom toho, že s nami niečo nie je v poriadku, je prekyslený organizmus. Ten je príčinou mnohých ochorení a kvôli tomu nedokáže naše telo fungovať tak, ako by malo, pretože mu jeho prácu neustále komplikujú vedľajšie boje s tým, čo mu bráni v jeho činnosti. I keď by sa to možno na prvý pohľad nezdalo, i za to môže práve nesprávna strava. A keď sa chcete vyhnúť chorobám, ktoré z tejto príčiny vznikajú, mali by ste si čo najskôr vstúpiť do svedomia a urobiť zopár zmien.

Aké sú príznaky?

Jedným z najvýraznejších a najhlavnejších príznakov je permanentná únava. Napriek tomu, že sa dobre vyspíte a máte i čas na relax, neustále máte pocit, že padáte z nôh. Niekedy sa k tomu pridružia aj poruchy spánku, keď sa v noci často budíte a neviete znova zaspať. Ďalším príznakom je zlé trávenie. Časté tvorenie kyseliny a k tomu sa občas pridružia i bolesti žalúdka alebo žlčníka.

S tým sa spája i časté pálenie záhy. V ústach sa vám vytvára nepríjemná pachuť a zhorší sa pach vášho dychu. Kvalita vašej pokožky sa výrazne zhorší, lámu sa vám nechty a vypadávajú vám vlasy. U niekoho sa môžu objaviť problémy s hnačkami a u iného sa môžu objaviť zase zápchy. V niektorých prípadoch sa zvykne pridružiť aj svalová bolesť. Pri silnejšom prekyslení zvyknú bolieť aj kosti a dostaví sa stav podobný reume.

Zvyšuje sa vám tvorba kameňov v tele. Kvôli týmto problémom sa vám automaticky zníži aj imunita a ste náchylnejšie na respiračné ochorenia. Na sebe nemusíte, samozrejme, pozorovať všetky príznaky súčasne. No ak sa ich združí viacero naraz a príčina nie je zrejmá, s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde práve o prekyslenie organizmu.

Osteoporóza, bolesti i nadváha

Niekedy sa možno ľudia sami seba pýtajú, ako sa im mohlo stať, že sa im zrazu objavila nejaká choroba, keď ani nepatria k rizikovej skupine. Príčinou je práve prekyslenie organizmu. Ak telo dlhodobo nemá svoje prirodzené vyrovnané PH, začnú sa na vás lepiť problémy. Ženy si takto predovšetkým zvyšujú riziko vytvorenia osteoporózy, pretože prekyslenie veľmi zle vplýva práve na kosti.

Kvôli tomu sa v tele objavuje mnoho zápalových procesov a bolestí. Keď sa vám nedarí vaše telo stabilizovať, môže vám to spustiť rôzne alergie a taktiež sennú nádchu. Skúste zmeniť na pár mesiacov vaše stravovanie a uvidíte, že sa vám uľaví z týchto problémov. Celkovo sa zlepšuje kvalita pleti a platí to aj pri ekzéme. Zvyšuje sa aj riziko karcinogénnych ochorení. Dokonca prekyslenie môže i za vašu nadváhu. Začnete kvôli nemu bez príčiny priberať a nepomôže ani obmedzenie stravy.

Citrón na ráno

Ak chcete odkysliť organizmus, začať by ste mali najprv malým detoxom. Organizmus sa tak očistí od tých najväčších škodlivín a bude sa mu potom fungovať ľahšie a lepšie prijme aj zmenu. Výborným spôsobom je začať používať zelený jačmeň, ktorý sa podáva v tých najvážnejších prípadoch, keď potrebujete rýchlu pomoc.

K tomu by ste každé ráno mali začať pohárom vody so šťavou z jedného citróna, pretože ten je v skutočnosti zásaditý. Zamerajte sa na pravidelný a hlavne kvalitný pitný režim. K tomu pridajte i pohyb na čerstvom vzduchu. Minimálne desať minút denne urobí zázraky.

Kyslé a zásadité potraviny

Žiadna z týchto zmien by však nebola platná bez toho, aby ste začali konzumovať viac zásaditých potravín a najmä, aby ste sa vyhýbali tým, ktoré vás prekysľujú.

Ak sa vám to nepodarí až tak striktne dodržiavať v každý deň, nerobte si z toho ťažkú hlavu, pretože tie zoznamy sa niekedy líšia a niektoré potraviny sa medzi skupinami podľa rôznych zdrojov premiestňujú. Stačí, že na to budete vždy podvedome myslieť a výraznejšie obmedzíte tie nepovolené zložky.

Myslíte si, že organizmu naozaj tak veľmi pomôže jeho odkyslenie?

Potraviny s prevahou kyselín

bravčovina, majonéza, fast foodová strava, polotovary, cukor a všetky výrobky z neho, arašidy, kukurica, hríby, cibuľa, hydina, pomaranč, jahody, tvaroh, tučné syry, hrach, ovsené vločky, hríby, vajcia, ocot, colové nápoje.

Zasadotvorné potraviny

citrón, kyslomliečne výrobky, mandle, lieskové oriešky, uhorka, kokos, avokádo, fazuľa, broskyne, grepy, banány, pohánka, mak, zemiaky, mrkva, cuketa, kel, cvikla, petržlenová vňať, brokolica, hrušky, hrozno, mandarínky, pramenitá voda, sójový bôb a výrobky z neho.

Certifikáty

biologica bio-siegel eu-bio-logo produkt ekologickeho zemedelstvi fairtrade

Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga

TOPlist