Produkty
Gojiberries Slzovka obyčajná 250 g
Slzovka obyčajná sa používa na podpornú liečbu pri:
- detoxikáciu organizmu
- celkovom zahlienení
- posilňuje imunitu organizmu
- zápaloch močového mechúra
- opuchoch, bolestiach svalov a kĺbov spôsobených vlhkosťou a vetrom
- akné
- bradaviciach
- materských znamienkach
- črevných parazitoch
- kašovitej stolici a hnačke
Slzovka obyčajná, “biela perla východu”
je obilnina (semená divokej trávy) vhodná na detoxikáciu organizmu. Podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Slzovka obyčajná (tiež jojobový slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne alebo Grécku. Tieto semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu, majú silné čistiace účinky a používajú sa k detoxikácii organizmu. Slzovka podporuje funkciu sleziny, pomáha tráveniu mäsa a tukov. Má priaznivý vplyv na pleť.
Spôsob použitia slzovky:
Je vhodná ako prídavok do kaší, polievok, šalátov, alebo zdravotných čajov.
Opis podľa tradičnej čínskej medicíny
Dávkovanie – 40 g denne, tj. 2 vrchovaté polievkové lyžice
Nepoužívať (podľa tradičnej čínskej medicíny) v prípade – tehotenstvo, pri akútnom infekčnom ochorení (chrípka, angína a pod.)
Uplatnenie slzovky v kuchyni:
Je pestovaná ako krmovina a v niektorých oblastiach sa jej semená používajú na výrobu múky, najmä v Indii, kde ju však v novšej dobe nahradila kukurica. V Číne sa používa na prípravu polievok podobne ako u nás krúpy. Avšak naše krúpy nemajú taký účinok ako práve Slzovka … Pražená s cukrom sa jej ako cukrovinka alebo lúpaná ako búrske oriešky. Používa sa tiež ako náhrada prosa (pšena).
Vyskúšajte sami …
Slzovky pridávajte občas po troškách pri varení naturálnej ryže, pridáva sa ako príloha, nie však väčšinou samostatne, ale práve s ryžou, kuskusom, bulgurom (slzovky sa pridáva max.1 / 3).
Hŕstku slzovky môžete tiež pridávať do každej polievky k obohateniu a zahustenie.
Uvarená Slzovka s ryžou môže slúžiť aj ako vstupná surovina pre ďalšie výrobu- napr. Keď zmes zo slzovky rozmixujete, môžete z hmoty urobiť nátierku alebo chutné vyprážané placky. Keď ho zapečiete, získate obdobu sekanej či nákypu.
Výborná je s hubami pripravený ako “kuba”.
Inšpiratívne recepty:
Slzovková zemiaková
Slzovky cez noc namočíme, varíme s novým korením a bobkovým listom, na masle opražíme cibuľu a huby, pridáme trochu zemiakov, koreňovú zeleninu, sušené paradajky, ligurček, saturejka, rasca, rozmarín, majorán a cesnak.
Slzovka so zeleninou a riasou
2/3 ryža, 1/3 slzovky sa varí spoločne s morskou riasou napríklad Kombu – urýchli varenie a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar sa pije ako liečivý čaj. Uvarené obilniny môžeme ďalej upraviť ako “Kubu”, alebo zmes rozmixovať a použiť ako základ pre nátierku, prát, nákyp, vyprážané placky.
Slzovka so zeleninou
Na panvicu dáme na chvíľu opražiť slzovky a podlejeme teplou vodou, pridáme soľ, petržlen a zeler alebo aj nejaké bylinkové korenie, kúsok morské riasy, na obilninu položíme mrkva, kúsok zeleru, dve malé cibuľky, lyžičku oleja a dáme variť. Ak nepoužijeme tlakový hrniec, varíme až 50 minút na miernom plameni. Na tanieri dozdobíme kvasenú zeleninou (cviklou s chrenom) alebo sezónnou zeleninou.
Čínska polievka sa slzovky
Jedno čerstvé kurča, 2,5 litra vody, 30 g slzovky namočené cez noc vo vode, 5 nasekaných plátkov čerstvého zázvoru, 300 g pokrájaných čerstvých húb, 3 vetvičky nasekané cibuľky, 1 PL soli, 2 PL ryžového vína, 1/2 ČL čerstvo mletého korenia. Očistíme kura a nakrájame ho na plátky. Plátky dáme do hrnca s vodou a vopred namočenú slzovky, zázvorom a privedieme k varu. Potom stlmíme plameň a dusíme 2 hodiny, kým nie je kura krehké. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, dusíme cca 2 minúty a polievku môžeme podávať.
Mrkva sa slzovky: 500g mrkvy nakrájame na kocky a sparíme horúcou vodou alebo ľahko povaríme. V inom hrnci uvaríme asi 1kg slzovky – varíme približne 1,5 hodiny na hustú a lepivú kašu. Zmiešame a ešte povaríme, prípadne môžeme pridať trochu trstinového cukru. Odporúča sa jesť denne 250ml, za účelom odstránenia hlienov a vlhkosti z organizmu a pre zvýšenie imunity. 60 dňová užívanie účinne pôsobí proti začínajúcemu šedému zákalu.
Pre posilnenie imunity:
V Číne sa Slzovka užíva sa začiatkom jesene v detskom jedálničku pre posilnenie obranyschopnosti. Pojedá sa cca 3 týždne každý večer jedna malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.
Slzovka sa uvarí v hrnci do mäkka a v inej nádobe uvaríme pomerovo zhruba rovnaké množstvo na kocky nakrájané mrkvy. Po uvarení Obeh toto zmiešame a krátko spolu prevaríme, pokvapkáme troškou oleja a ochutíme podľa potrieb. Pre deti s trochou soli alebo aj bez nej; prípadne mierne osladiť. alebo mierne osladiť. Pre dospelých môžeme vymyslieť čokoľvek – napr. Ochutiť sojovkou a karí korením alebo kurkumou, trochou cesnaku a korenia … fantázii sa medze nekladú.
Certifikáty
© 2013-2024 GOJIBERRIES.sk, Všetky práva vyhradené.
Design Filip Jánoš; Tvorba web stránok - Ján Ďuriga